top of page

Об'єднані у різноманітті! З Днем Європи!

Груник І. С.: Щиро вітаю вас з Днем Європи! Це свято є яскравим прикладом того, як успішна співпраця між державами може ґрунтуватися на принципах миру, єдності, сповідування спільних цінностей та інтересів.

У 1964 році Рада Європи визначила 9 травня - Днем Європи. На засіданні в Мілані у червні 1985 року Європейська Рада затвердила День Європи як святковий день разом з прапором Європи. Європейський Парламент визнав День Європи у 2008 році.

Свято Дня Європи є одним із символів Євросоюзу — прапор, валюта євро, гімн та лозунг. Нагадаємо, що гімном ЄС є «Ода радості» Людвіга ван Бетховена, а лозунгом - вислів латиною "In varietate concordia" (Об’єднані в різноманітті).

Кожна країна має свої традиції святкування Дня Європи. У Німеччині влаштовують європейський тиждень, в Люксембурзі 9 травня вихідний, у Польщі проводять Парад Шумана.

В Україні День Європи почали святкувати ще у 2003 році. Враховуючи події Євромайдану та підписання 9 травня Україною Угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році, це свято набуло не просто символічного значення. У червні 2022 року Україна отримали кандидатський статус ЄС.

Українці вже довели власною боротьбою проти російських окупантів свою європейську ідентичність.

Ми є частиною родини європейських держав зі спільними цінностями та прагненнями, а Збройні Сили України міцно стоять на захисті всієї Вільної Європи.



52 перегляди

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page