top of page

«В ріднім краї панувати не дамо нікому!». День Державного гімну України

Десятого березня українці відзначають День Державного Гімну України, одного з головних символів держави поряд із прапором і гербом. Відзначення цього дня затвердив Кабінет Міністрів України 7 грудня 2021 року. Дата обрана не випадково. Саме 10 березня 1865 року в польському місті Перемишль на Шевченкових роковинах уперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського.

   Історія гімну бере початок у 1862 році, коли Павло Чубинський написав слова, а вже у 1863 році священник Михайло Вербицький – музику. П’ятнадцятого січня 1992 року Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного Гімну. Тільки 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний Гімн України», у якому затверджено пісню Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна» на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплета і приспівом як Державний національний гімн.

   Гімн – символ української незалежності, свободи, волелюбності, незламності, віри та надії. Сьогодні він, як Прапор і Герб, об’єднує українців у боротьбі з російським агресором. Наш гімн впізнають і шанують в усьому світі!

 

СЛАВА УКРАЇНІ!

ГЕРОЯМ СЛАВА!

 

Іван ГРУНИК, директор ЛКТІ НУ ЛП



11 переглядів
bottom of page