top of page

Історія – свідок минулого, приклад і повчання для сьогодення, застереження для майбутнього!

Нещодавно студенти групи 1А/Б – 74/62 Львівського фахового коледжу транспортної інфраструктури НУ «Львівська політехніка» були на вечорі пам’яті "О, милий краю! В мені ти чайкою ячиш…", присвяченому 80-м роковинам депортації українців з Польщі, який відбувся в Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського у Львові.

Захід було проведено спільно із Товариство «Холмщина», члени якого поділилися своїми спогадами та розповідями про пережиті трагічні для українців Холмщини події у березні 1944 року, про депортації та примусове переселення.

Товариство «Холмщина» було одним з ініціаторів створення Львівського музею Михайла Грушевського у травні 1998 р., пам’ятаючи про свого земляка – видатного історика Михайла Грушевського. Тому, свого часу члени товариства передали до музею унікальні артефакти, які висвітлюють історію малої Батьківщини Великого Українця – Холмщини: речі побуту, фотографії, книжкові видання. Ці реліквії стали основою окремої фондової групи музею.

Студенти побачили тогочасний одяг українців, листи, деякі речі, як-от: невеличку валізу, в якій перевозили найцінніше для родини, фотографії березня 1944 року і сьогодення. Бо біля села Сагринь Люблінського воєводства є пам'ятний хрест на спомин українських мешканців Сагрині, замордованих 10 березня 1944 року Армією Крайовою.

На жаль, історія України має дуже багато фактів боротьби за свою ідентичність - бути українцем.

І сьогодні ми знову змушені боротися за свою НЕЗАЛЕЖНІСТЬ!

Ми ПЕРЕМОЖЕМО!

Слава Україні!

Героям слава!








8 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page