top of page

Іван Степанович Мазепа - гетьман України

Груник І. С.: 20 березня - 385 років від дня народження Івана Степановича Мазепи – гетьмана України (1687), мудрого політика, освіченої людини, патріота рідної землі. Він прагнув порятунку і процвітання для нашої держави. Період його правління характеризувався відродженням гетьманської України. Припинилася громадянська війна («Руїна»), розпочалося економічне відродження країни, зміцнився міжнародний імідж України.

Піднявшись кар'єрними сходами, Іван Мазепа багато уваги приділив саме розвитку освіти. Він був спонсором будівництва Києво-Могилянської академії та Чернігівського колегіуму. І, взагалі, був досить щедрим меценатом: будував та реставрував церкви, дарував храмам дорогоцінні речі, опікувався православними святинями за межами України. І все це за власні кошти.

За його гетьманства активно видавалися українські твори".


Викладачка історії Львівського фахового коледжу транспортної інфраструктури НУ "Львівська політехніка" Назаркевич Марія Романівна провела годину спілкування з групами 1Т/Е - 72/16 та 2Р-10 про гетьмана. Вона розповіла, що Іван Мазепа народився на хуторі Мазепинці Київського воєводства. Це перший український гетьман, який тримав булаву протягом 22 років.

Студентка І курсу Кузик Андріана під керівництвом Марії Романівни досліджувала постать Івана Мазепи і представила презентацію про життя і діяльність славного українця, якого багато років вважали зрадником, бо гетьман приєднався до шведського короля і виступив проти російського царя Петра І.

18 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page