top of page

«Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі…»

Оновлено: 10 бер. 2023 р.

Двадцять п’ятого лютого минає 152 роки з дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач, 1871 – 1913). Для свого часу вона стала справжнім феноменом – поетесою, публіцисткою, драматургом, критиком, поліглотом, патріоткою, громадською діячкою і це лише незначний перелік її здібностей та чеснот. Життя Лесі стало прикладом боротьби, а її зброя – слово, яке й зараз актуальне. Тож недаремно вона стверджувала: «Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі…» А Іван Франко назвав хворобливу і тендітну Лесю «єдиним мужчиною в нашому письменстві».

У бібліотеці ЛФКТІ НУ "Львівська політехніка" є чимало творів Лесі Українки, з яких кожен черпатиме незламну силу духу і жагу до життя. Є у них і палке людське кохання, і любов до батьківщини. А ще – багато яскравих афористичних висловів, які відображають життєве кредо письменниці, наприклад: «Терпіть кайдани – то всесвітський сором, забуть їх, не розбивши, – гірший стид».

З нагоди дня народження Лесі Українки, бібліотека коледжу підготувала для читачів тематичну виставку із добіркою її цитат. Тож черпайте мудрість та натхнення!


Оксана ВОВК,

Ігор ПАРФЕНЮК

На фото: 1; 2; 3 - виставка у бібліотеці ЛФКТІ НУ "Львівська політехніка"; 4; 5 - Леся Українка у різному віці; 6 - Леся Українка з письменницею Ольгою Кобилянською; 7 - портрет Лесі Українки, намальований Іваном Трушем.









225 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page