top of page

Смерть пам’яті – це смерть душі

Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. Ми повинні пам’ятати і не забувати героїчні сторінки, коли проливали кров народи України. Адже, хто не знає минулого, той не вартий майбутнього.

Бабин Яр – це страшний символ Голокосту на нашій українській землі. Ми не можемо позбутись його, але можемо перемогти гідним ушануванням пам’яті всіх жертв, усіх загиблих. Питання історичної справедливості дуже гостре. Ми несемо відповідальність перед усіма минулими і всіма майбутніми поколіннями за історичну справедливість. Важливим є гідне вшанування пам’яті жертв трагедії в Бабиному Яру, роковини якої відзначають цьогоріч у вересні. За словами Президента В.Зеленського: «Ми не маємо права про це забувати й не забудемо. Для України є вкрай важливим гідне, на високому рівні вшанування усіх жертв цієї трагедії». Він нагадав, що ще наприкінці минулого року підписав Указ «Про заходи у зв’язку з роковинами трагедії Бабиного Яру та додаткові заходи щодо подальшого розвитку Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

Глава держави також назвав важливим спільне вшанування пам’яті з іншими народами. Зокрема, цьогоріч 29 вересня виповнюються роковини від початку масових розстрілів у Бабиному Яру, який є символом Голокосту й великої трагедії на українській землі. «Ми будемо гостинно приймати на нашій землі всіх, хто прибуде в цей день розділити з нами наш спільний біль, вшанувати пам’ять про трагедію, що сколихнула весь світ, згадати загиблих, подякувати – перш за все нашим Праведникам», – наголосив Глава держави.

Сучасні покоління не можуть змінити історію, але можуть гідно вшанувати пам’ять усіх загиблих. 1,5 мільйона українських євреїв були страчені, а в Бабиному Яру – близько 100 тис. людей.



21 перегляд

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page