top of page

День прапора України

В. о. директора Груник І. С : " Уже сотні років синьо-блакитні та жовто-золоті кольори супроводжують українців у періоди труднощів, в епохи розквіту національної ідеї та під час боротьби за незалежність.



Щорічно згідно з Указом Президента 987/2004 “Про День Державного Прапора України” від 22 серпня 2004 року відзначають свято, присвячене одному з головних українських символів, – День Прапора України. У 2009 році було внесено зміни до цього указу й засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.


Історія нашого прапора – справді багата і цікава – показує всю історію української державності.


Перші згадки об'єднання синього і жовтого кольорів на офіційній символіці датовані 1256 роком. Це був герб Львова із зображенням жовтого лева на блакитному тлі, який місту подарував князь Данило Галицький.


Офіційно синьо-жовту атрибутику почали використовувати у 1848 році, від початку українського національного відродження в Галичині та Буковині. Головна Руська рада оголосила своїм гербом лева на блакитному тлі й синьо-жовтий прапор. Цей самий прапор, тільки з жовтою смугою вгорі, був державним стягом УНР. Та вже у грудні 1918 уряд УНР затвердив теперішню послідовність смуг.


Під синьо-жовтим відбулися три проголошення Української державності: 1917, 1941 та 1991року.


Відтоді у Києві публічно та на офіційному рівні з'являються символи української державності.


4 вересня 1991 року над Верховню Радою вперше підняли синьо-жовтий прапор.


Стяг "кіборгів"


Під час захисту Донецького аеропорту “кіборги”, попри постійні обстріли, знов і знов вивішували прапор над будівлями. Синьо-жовтий весь цей час майорів над диспетчерською вежею, аж поки ворог її не знищив.


Сьогодні в умовах війни, коли Україна бореться з російським агресорм за свою Святу землю, національний стяг є уособленням наших воїнів, які встановлюють синьо-жовтий прапор у кожному звільненому місті чи селищі!



Слава Україні!


Героям слава!




14 переглядів
bottom of page