top of page

"Війську запорізькому треба повернути всі його землі та привілеї…",- з Конституції Пилипа Орлика

Груник І. С.: 16 (5) квітня 1710 року на зборах козацького містечка Тягина (нині - Бендери, Республіка Молдова) Пилип Орлик виголосив найпершу у світі Конституцію - "Конституцію прав і вольностей Війська Запорізького", яка чітко розписувала права та обов'язки гетьмана, старшини, простого козацтва, ставши прообразом першої Конституції в Україні (американська Конституція з'явилася на 77 років пізніше).

  КОНСТИТУЦІЯ – це документ, який закріплює принципи свободи, рівності та справедливості для всіх.

Документ визначав права та обов'язки всіх членів Війська Запорізького й був затверджений шведським королем Карлом ХІІ. Хоча вона й не набула чинності, оскільки була написана в умовах вигнання, але залишається пам'яткою української політико-філософської та правової думки.

У Конституції Пилипа Орлика представлена реальна модель вільної, незалежної держави, заснованої на природному праві народу на свободу і самовизначення, модель, заснована на невідомих доти демократичних принципах суспільного життя.

Головним її постулатом була повна незалежність України від Польщі та Москви.

Оригінальність і переваги Конституції Пилипа Орлика, яка складалася з 16 статей, полягають у поєднанні загальних демократичних принципів з козацькими традиціями Запорізької Січі. У Конституції передбачалося, що країною править вибраний гетьман, який спирається на раду старшин.

Шість статей Конституції спрямовані проти зловживання владою і на боротьбу з корупцією.

Конституція Пилипа Орлика – це одна з основ української ідентичності. Для нас у 21 сторіччі цей документ є одночасно і дороговказом, адже в ньому є багато положень, які актуальні у сьогоденні. Ця Конституція промовляє нам, що ворогом України завжди була і є московія, яка нападає, вбиває український народ.

Як і більше 300 років тому було записано у Конституції Пилипа Орлика, так і сьогодні має бути так: "Стольне місто Київ та інші українські міста з магістратами своїми і з усіма правами та привілеями, законно їм наданими, повинні бути непорушно збережені".

Здолаємо ворога! Переможемо!

Дякуємо нашим захисникам за відвагу, мужність та за кожен новий день!

Слава Україні!

Слава її Героям!



10 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page